Skip to Content

Wij werken inmiddels een aantal jaar samen met JINC, een sociale organisatie die zich inzet voor jongeren met een achterstand op de arbeidsmarkt. We ontwikkelden met succes het platform LINC, met als doel: efficiënter werken, meer tijd vrijmaken voor kwalitatieve werkzaamheden en met dezelfde middelen nog meer jongeren bereiken. Wij spraken met Gemma Gahan, Projectmedewerker Digitalisering bij JINC, over de ontwikkeling en de meerwaarde van het LINC-platform.

Over JINC

JINC is een maatschappelijke organisatie met als doel om jongeren op weg te helpen naar werk. Alles wat de organisatie doet, staat in het teken van jongeren bereiken om hen nog betere kansen te geven op de arbeidsmarkt. Om dit te realiseren, werkt JINC samen met honderden scholen en bedrijven om tienduizenden leerlingen te bereiken. De organisatie schakelde Axendo in om samen het LINC-platform te ontwikkelen, om efficiënter te werken en processen te stroomlijnen voor docenten, vrijwilligers en eigen medewerkers.

Het LINC-platform: van idee naar prototype

Het LINC-platform markeerde het begin van JINC's softwareontwikkeling, waarbij ze ons als partner kozen. Ze stonden voor de keuze tussen een standaardportaal op basis van Power Pages of een op maat gemaakte oplossing. De keuze viel op maatwerk, omdat het heel belangrijk was om docenten te ontzorgen, ondersteunen en te begeleiden in het planningsproces. “Eerst werkten we handmatig met allerlei lijstjes in Excel. Nu kunnen docenten en vrijwilligers zichzelf inschrijven en projecten inplannen via het platform”, vertelt Gemma.

Het JINC-programma bestaat momenteel uit negen verschillende projecten: Bliksemstage, Carrière Coach, Sollicitatietraining, Digitale Vaardigheden, TaalTrip, Plannen doe je zo!, WerkWijs, Ondernemen doe je zo! en Weten Wat je Wil!. Elk project heeft eigen kenmerken en moet op een andere manier worden ingepland. Denk bijvoorbeeld aan het selecteren van klassen en het indelen van klassen in meerdere groepen. Daarom startten we met een waardepropositie canvas met eisen waar het platform aan moest voldoen. In twee sprints ontwierpen we een design en werkten dit uit tot klikbaar prototype. 

We werkten met Vue.js als framework en voegden componenten toe van de UI-bibliotheek van Vuetify, wat zorgde voor een snellere manier van ontwikkelen, gebruiksgemak en toegankelijkheid. We konden hierdoor snel een design system implementeren, gekoppeld met Dynamics 365. 

Umbraco als fundament

We voerden gebruikerstesten uit met docenten, met daarna een iteratiesprint om de feedback te verwerken en de laatste puntjes op de i te zetten. Umbraco vormde het fundament, met Dynamics 365 als single point of truth met een realtime koppeling. Hierdoor ziet iedereen altijd de meest actuele gegevens. Docenten worden nu stap-voor-stap door het proces begeleid om zelf een project te plannen. Foutieve invoer of onmogelijke combinaties worden direct opgemerkt en visueel teruggegeven door het systeem, zodat de docent dit zelf snel kan corrigeren.

 

Gemma is erg tevreden over de samenwerking en ontwikkeling van het platform. “Axendo leverde veel maatwerk voor ons, en hebben het hele proces begeleid. Het is meer dan een uitvoerend bureau. Ze komen met een visie voor de toekomst, zijn maatschappelijk gericht en waren heel flexibel om ons tegemoet te komen in onze wensen”, vertelt ze. Het resultaat: een headless oplossing die schaalbaar, flexibel, robuust en veilig is. Zo kunnen we bijvoorbeeld eenvoudig meertaligheid toevoegen als JINC internationaal gaat uitbreiden.

‘Axendo is heel open en transparant en begrijpt echt met welke uitdagingen wij als non-profit organisatie te maken krijgen.’

Foto Gemma Gahan
Gemma Gahan Projectmedewerker Digitalisering bij JINC

Het LINC-platform als basis voor groei

Na meer dan 12 maanden ontwikkeltijd was het in mei 2020 zover: de lancering van LINC! Gemma is erg te spreken over het resultaat: “Qua adoptie aan de scholenkant zitten we overal boven de 90%. We hebben een enorme winst behaald qua tijd en manuren, maar ook voor scholen is het fijn dat ze zelfstandig projecten kunnen inplannen. We hebben minder interne administratie, een meer gestroomlijnde werkwijze en het platform is gekoppeld aan ons CRM-systeem met Dynamics 365. Zonder LINC zou het onmogelijk zijn geweest om de jaarlijkse groei van het aantal projecten te realiseren.” 

Volgens Gemma denk je als organisatie te weten wat je wilt, maar eigenlijk weet je dat helemaal niet. “Dan heb je iemand nodig die goed kan filteren, uitlegt wat de consequenties zijn van bepaalde keuzes en meedenkt over oplossingen. Axendo is heel open en transparant en begrijpt echt met welke uitdagingen wij als non-profit organisatie te maken krijgen. Zonder Axendo had een groot deel van onze operatie er heel anders uitgezien.” 

Een nieuwe online leeromgeving: de leerling centraal

Inmiddels ontwikkelen we een nieuwe online leeromgeving waar de leerling centraal staat. Met dit platform willen we de impact van onze projecten op de leerling vergroten door:

  • De ontwikkeling van de leerling samen te voegen tot één persoonlijk ontwikkeltraject met individuele feedback, gebaseerd op de losse ervaringen tijdens de gevolgde projecten.
  • De individuele projecten nog meer tot leven te brengen. We werken toe naar een leermodule waar lesmateriaal toegankelijker en interactiever aangeboden wordt en een school dit makkelijk kan inzetten voor, tijdens en na een project.

Dit vormt een belangrijke volgende stap om de processen van JINC nog verder te digitaliseren. De eerste pilot met meer dan 100 leerlingen hebben we achter de rug en de lancering van het nieuwe platform staat op de planning voor komend jaar. We hopen hiermee nog meer jongeren te helpen aan kansen op de arbeidsmarkt!

Dit komt er kijken bij zo’n project

Bekijk ook ander vergelijkbare cases

FotoRuud

Wil jij weten hoe het sinds de lancering met het platform van JINC gaat?

Ik vertel je graag meer over het platform dat we voor JINC hebben gebouwd en wat we voor jou kunnen betekenen.