Skip to Content

Zorgeloos overstappen naar een nieuw CMS

Overstappen naar een nieuw content management systeem is niet altijd eenvoudig. Je moet over allerlei vragen nadenken, zoals:

  • Wat doe je met bestaande content en data?

    Vaak is dit een goed moment om kritisch te kijken en te analyseren of de content nog matcht met de doelstelling van je organisatie en je gebruikers.

  • Hoe neem je interne gebruikers zoals redacteuren mee in de overstap?

    Alleen met voldoende draagvlak, onderbouwing en kennisdeling krijg je het nieuwe systeem snel en efficiënt in gebruik.
  • Hoe waarborg je de positie in Google bij een overstap?

    Een overstap heeft onder meer gevolgen voor URL’s, veranderingen in pagina-inhoud en technische SEO-instellingen.
  • Is automatische of handmatige migratie het meest efficiënt?

    Hoewel handmatige migratie meer tijd kost, geeft het je wel meer de controle om het nieuwe CMS in te richten naar jouw wensen.
  • Welke factoren maken de overstap complex?

    Denk bijvoorbeeld aan de groei die je website heeft doorgemaakt richting een allesomvattend platform met een CRM, mijn-omgeving of ondersteuning bij bestelprocessen.

Een gegarandeerde soepele overstap

Met ons stappenplan garanderen we een soepele overstap, maar elke opvolgende stap is vrijblijvend. We stellen geen vuistdik rapport op, maar geven een kort overzicht met concrete aanbevelingen en vervolgstappen. Met onze quickscan, audit en roadmap weet jij precies of een overstap kansrijk is, en dat je kiest voor een oplossing voor de lange termijn.

Pageblocks Media(3)

Quickscan: het startpunt voor jouw overstap

Bij de quickscan stellen we een aantal gerichte vragen om te bepalen of een overstap zinvol en effectief uitvoerbaar is. We nemen zaken mee als technologie, gebruikersgroep(en) en de omvang van de website of het platform in hoofdlijnen. Als in deze eerste stap blijkt dat overstappen veel potentie heeft, gaan we over tot een uitgebreider onderzoek. Dit doen we in de vorm van een audit.

Audit: een diepgaande analyse van jouw platform

Met een uitgebreide audit nemen we de content, architectuur en code van jouw website of platform onder de loep. Afhankelijk van het type platform besteden we meer of minder aandacht aan elk onderdeel.

  • Content

    Vaak is het niet mogelijk om je content 1-op-1 over te zetten. We horen vaak de wens om content op een nieuwe manier te presenteren, die past bij de visuele identiteit van je organisatie. Interne belangen vanuit verschillende afdelingen spelen hierbij ook een rol. Met onze beproefde werkwijze en uitgebreide toolset gaan we gestructureerd te werk.

  • Architectuur

    Qua architectuur kijken we naar je hostingomgeving en de infrastructuur. We brengen de database in kaart en kijken naar de prestaties van je platform.

  • Code

    We maken een analyse van de kwaliteit en de structuur van de code, we voeren veiligheidscontroles uit en identificeren kwetsbaarheden. Ook kijken we naar het eigenaarschap en het gebruik van third-party-software. We maken hierbij gebruik van best practices en coding standards voor optimalisaties.

Roadmap: de weg naar een toekomstbestendig CMS voor jouw platform

Uit de audit volgt een plan van aanpak met een concreet advies over een mogelijke overstap. Hierbij gaan we in op contentmigratie, architectuur en infrastructuur. We nemen ook in overweging of on-premise hosting, Software as a Service (SaaS) of Cloud Native kansrijke opties zijn. Naast de overstap op korte termijn, werken we een (technologische) toekomstvisie uit voor het platform. Zo krijg je een toekomstbestendig CMS waar je jaren mee vooruit kunt.

FotoMartijn

Wil jij zorgeloos overstappen naar een nieuw CMS?

Met de overstapservice van Axendo stap je zorgeloos over naar een nieuw CMS. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Meestgestelde vragen

Dit zijn de top drie vragen die wij krijgen over onze overstapservice. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op!

  • Over het algemeen is toegang tot het beheerdersgedeelte van het CMS voldoende. Functionele documentatie helpt, indien aanwezig. Daarnaast overleggen we graag met de Product Owner of de eigenaar van het systeem om op een aantal punten de diepte in te gaan.

  • Voor een gedegen audit hebben we meer gegevens nodig dan voor de quickscan. Je kunt dan denken aan:

    • Toegang tot de root van de website (filesystem)
    • Toegang tot de database(s)
    • Toegang tot de broncode
    • Technische documentatie
    • Lijst met bekende bugs en aandachtspunten
    • Informatie over infrastructuur

    Indien mogelijk en gewenst gaan we in gesprek met de leverancier om meer informatie op te halen.

  • Ja, het is mogelijk om een non-disclosure agreement (NDA) te tekenen om vertrouwelijke informatie uit te wisselen. Hiermee creëren we duidelijkheid en zorgen we ervoor dat waardevolle informatie niet zomaar op straat komt te liggen.